Zgodbe Alpskega mleka

Kmetija Spodnji Strmčnik

Če bi želeli spisati pravljico o srečnih kravicah, bi lahko pisali o kmetiji Spodnji Strmčnik, kjer že peta generacija družine Rosc vzgaja krave mlekarice na idilični hriboviti lokaciji nad Lučami v Zgornji Savinjski dolini.

Na pašnikih s prekrasnimi razgledi se krave pasejo celo leto, razen v času, ko hribe pokrije snežna odeja.

»Ukvarjamo se izključno s pridelavo in predelavo mleka ter mlečnih izdelkov. Ljubljanskim mlekarnam dobavljamo mleko že vse od leta 1967, ko je Alpsko mleko nastalo,« ponosno pove gospodar kmetije Janez.

Z ženo Valentino ju to delo veseli in ga želita opravljati tudi v prihodnje. Za njihovo kmetijo bi lahko rekli, da je butična, za majhno število krav predano skrbijo in posebej poudarijo, da jim je od kvantitete pomembnejša kvaliteta. »Vsako kravo poznamo od trenutka, ko se skoti in potem dalje celo njeno življenjsko zgodbo,« pove Valentina in doda, da ima prav vsaka krava in tudi telička svoje ime. Tako, kot družina dobro pozna krave, tudi one poznajo družinske člane, zato je pomembno, da so z njimi v stiku zgolj tisti ljudje, ki jim krave zaupajo in jih poznajo, sicer je to za živali velik stres, poudari Janez.

»Naša kmetija je družinska, majhna, butična in ponosni smo, da je samooskrbna,« pove Valentina s širokim nasmehom in iskrico v očeh.

Deli: