Zgodbe Alpskega mleka

Kmetija Krnčan

Janez in Agata Lapanje sta peta generacija gospodarjev kmetije Krnčan na Idrijskih Krnicah nad Spodnjo Idrijo.

Krnčanovi imajo 40 krav molznic in Janez ponosno pove, da prav vsako izmed njih prepozna že na daleč in seveda ima vsaka tudi svoje ime. »Pamela, Duška, Dorina,« našteje zgolj nekaj imen osemletna hčerka Amadeja in z veseljem ter iskrico v očeh pove, da lahko teličke poimenujejo otroci.

Dobro počutje živali je izrednega pomena: »Sem spada svetel in zračen hlev, z njimi ravnamo strpno in s čim manj stresa, tudi preganjamo jih na čim bolj miren način, kar v kombinaciji s prosto rejo in kvalitetno doma pridelano krmo prinese zdravo molznico, ki proizvaja izredno kvalitetno mleko,« pojasni Janez.

Agata doda, da morda k temu pripomore tudi to, da krave pogosto poslušajo radio, saj ga pozabijo izklopiti in molznice tako uživajo v dobri glasbi. Dnevno namolzejo približno 800 litrov mleka, že dve leti pa so ponosni dobavitelji za Alpsko mleko Ljubljanskih mlekarn. Dela na kmetiji nikoli ne zmanjka, zato Agati veliko pomeni jutranji ritual, ki ga imata z Janezom: »V miru si privoščiva kavo z mlekom,« pove z nasmeškom in tudi Janez zadovoljno prikima.

Deli: