Generacije

Recept za velikonočno potico družine Breceljnik

Tako kot v številnih slovenskih družinah, tudi v družini Breceljnik iz Preserij pri Radomljah, v času velikonočnih praznikov potico pripravljajo po unikatnem družinskem receptu.

opis slike

Pri tem uporabijo male trike, ki na koncu potici dajo tisti prav poseben okus po praznikih, kot ga poznajo v njihovi družini.

Recept za orehovo potico družine Breceljnik - POTICA NONE FRANCKE

SESTAVINE

TESTO

1 kg gladke moke

3 dcl Alpskega mleka

9 rumenjakov

1 celo jajce

3 dcl sladke smetane

Ščep soli

Kocka kvasa

1 žlica ruma

2 žlici sladkorja

1 žlica margarine

NADEV

80 dag mletih orehov

3 dcl Alpskega mleka

3 žlice sladkorja (po okusu)

2 -3 dcl sladke smetane

5 beljakov

Rum (po okusu)

Vaniljev sladkor (po okusu)

POSTOPEK

Kvas zmešamo v toplo Alpsko mleko in ga postavimo na toplo. Nato naši zmesi dodamo moko in vse ostale sestavine. Vse skupaj dobro premešamo in zgnetemo. Pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro. Za boljše testo, med vzhajanjem maso tudi pregnetemo.

Nadev pripravimo tako, da zavremo Alpsko mleko in ga malo ohladimo. Nato mu dodamo sladkor, orehe, rum in vaniljev sladkor. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo sladko smetano. Ko se naša zmes res dobro ohladi, dodamo še 5 beljakov, ki jih zamešano ročno.

Testo razvaljamo na prst debelo, namažemo z nadevom in po želji še dodatno potresemo z mletimi orehi in rozinami.

Testo zavijemo na roke – čimbolj tesno. Konce zvitega testa odstranimo s krožnikom, tako da se testo prilagaja našemu pekaču. Pekač nato dobro namažemo z maslom, vanj položimo zvito potico in tudi testo po vrhu dobro premažemo z mešanico jajca in mleka.

Testo »preluknjamo« do dna in pustimo vzhajati dobro uro.

Pečico ogrejemo na 150 - 180°C in v njej pečemo potico 45 - 60 minut. Po 30 minutah potico pokrijemo s krpo, da se potica enakomerno zapeče. Ko potico vzamemo iz pečice, jo še nekaj časa pustimo v modelu, da se malo ohladi.

Deli: