Generacije

10 zapovedi za božansko potico

Gostilna Ančka iz Šenčurja daleč naokoli slovi po svojih domačih dobrotah.

opis slike

Gostilna ima dolgoletno tradicijo priprave slovenskih jedi, ki jih pripravljajo po receptih, ki se prenašajo iz generacije v generacijo. Eden takih je tudi njihov recept za orehovo potico, po kateri so znani. Recepta za svojo potico nam žal niso zaupali, so pa za nas pripravili deset zapovedi za peko potice, s katerimi bo tudi vaša potica zares božanska.

1. Prostor, kjer pripravljate potico naj bo topel in brez prepiha.

2. Mleko za testo naj bo toplo.

3. Moko pred uporabo presejte. Tako boste preprečili nastanek grudic in poskrbeli, da moka ne bo zbita. Takšna moka bo rahla in napolnjena z zrakom, zato bo lepše vzhajala.

4. Testo naj vzhaja v dovolj veliki pokriti skledi v toplem prostoru. Testo med vzhajanjem pustimo čim bolj pri miru. Večja kot je količina testa, dlje časa bo testo vzhajalo. Testo iz 500 g moke bo vzhajalo 45 minut.

5. Zelo pomembno je, da testo zvaljajte na tanko in čimbolj enakomerno.

6. Nadev naj bo lepo mazav in ne preredek. Razmerje moke in orehov naj bo približno enako. Če imate v potici radi več nadeva, potem naj bosta debelini razvaljanega testa in nadeva približno enaki, a pazite, da z nadevom ne pretiravate, saj se potica lahko sesede.

7. Potico na tesno zavijte z rokami. Konce potice rahlo spodvijemo navznoter, proti sredini testa, tako da jih ni potrebno odrezati.

8. Potico pred pečenjem v pekaču vedno prebodemo z iglo ali nožem vse do dna, da se znebimo zračnih mehurčkov.

9. Potica lahko tudi poči. To se rado zgodi, če damo potico v prevročo pečico. Robovi se tako hitro zapečejo, v sredi pa testo še vzhaja. Dobro je, da jo 35 min pečemo nepokrito, kasneje pa pokrito z alu folijo.

10. Velika noč je pred vrati, zato se peke kar pogumno lotite. In brez strahu, če je narejena z ljubeznijo, je pol dela že opravljenega. ❤

Deli: