50 let alpkega mleka

1956

S ponosom že več kot 50 let

Naše znanje in skrb že pol stoletja zagotavljata najvišjo kakovost Alpskega. Od slovenskih kmetij vse do vašega doma.

1956

1956

Rojstvo Ljubljanskih mlekarn

Ljubljana zraste v četrt milijonsko mesto, kar ustvari potrebo po novi mlekarni, ki je bila do tedaj zasilno postavljena kar v nekdanji pivovarni. Ustanovljene so Ljubljanske mlekarne, ki lahko dnevno predelajo do 60 tisoč litrov mleka. Tega so v tistih časih po mestu razvažali še dostavljavci mleka na triciklih, ki so bili izdelani v mehanični delavnici Gonilka.

1966

1966

Tetra Pak pakiranje

V Ljubljanske mlekarne prispe noviteta švedskega podjetja Tetra Pak – stroj za aseptično polnjenje z novim sterilizatorjem mleka. Prihod nove opreme revolucionira polnjenje mleka, ki steklenico zamenja za tetrapak embalažo. Ljubljanske mlekarne so za takšno pridobitev odštele skoraj 200 milijonov takratnih dinarjev, a se je investicija kmalu poplačala, saj je sterilizirano mleko hitro postalo pravi hit v celotni Jugoslaviji. V tem času je tudi Miroslav Cerar st. več kot uspešno zastopal naše barve na Olimpijskih igrah: leta 1964 v Tokiu, kjer je osvojil zlato v disciplinah konj z ročaji ter bron na drogu ter še leta 1968 v Mexico City, kjer je osvojil zlato v disciplini konj z ročaji. Kako se iger sam spominja, si oglejte na povezavi.

1967

1967

Rojstvo Alpskega mleka

Novo sterilizirano mleko ima porodne težave, saj Ljubljanske mlekarne, zaradi izjemno napredne tehnologije ob iskanju investicije naletijo na veliko zaprtih vrat. Celo strokovnjaki znotraj mlekarne so dvomili v uspeh novega steriliziranega mleka. Kljub temu je bil razpisan natečaj za ime izdelka in rodi se Alpsko mleko - prvič ga tako poimenuje direktor Mariborskih mlekarn Leo Šarman. Alpsko mleko se prične polniti v embalažo v obliki tetraedra 0,2 l.

1974

1967-1974

Kravice ali biki?

Kljub začetnim težavam Alpsko mleko po 1971 postane nosilni izdelek Ljubljanskih mlekarn. Proizvodnja se razširi, z novimi znanji in tehnologijami pa Ljubljanske mlekarne občutno izboljšajo kakovost mleka že na kmetijah. Istočasno se v časopisu Delo prvič pojavi tudi članek o Alpskemu mleku kot noviteti – mleku, ki je obstojno veliko dlje časa od tistega, kot so ga poznali dotlej. V tem obdobju izpod prstov absolventa industrijske psihologije Jerneja Repovša nastane tudi prva marketinška promocija. Repovš se spominja kako sta s prijateljem fotografom odšla na Veliko planino slikat krave, a sta kasneje ugotovila, da sta v resnici poslikala bike.

1972
Nova linija za polnjenje Alpskega mleka

1972

30 milijonov litrov!

Leta 1972 Alpsko mleko prehiti konzumno mleko. Sredi sedemdesetih let gre na trg več kot 30 milijonov litrov Alpskega mleka, a kljub zmogljivi proizvodnji ta ne uspe zadovoljiti povpraševanja po 50 milijonih litrih tega trajnega in kakovostnega izdelka.
Zgodi se tudi prenova proizvodnih prostorov, kar prinese eno linijo za polnjenje 0,5 l Alpskega mleka ter dve za 1 l.

1979
Embalaža s Triglavom in Blejskim jezerom.

1979-1984

Nova podoba

Ob koncu 70. let prejšnjega stoletja Alpsko mleko dobi novo podobo, ki jo oblikuje izkušeni grafični oblikovalec Janez Praprotnik. Nastane panoramska risba Julijskih Alp na podlagi fotografije iz zraka. Na risbi, ki se je raztezala prek vseh treh stranic tako imenovane Brik embalaže je izstopal Triglav, na dnu pa Blejsko jezero. Legenda slovenskega smučanja Bojan Križaj je v tem obdobju dosegal uspehe tako na svetovnih prvenstvih, kot tudi na olimpijskih igrah. Na svojih prvih Olimpijskih igrah v Innsbrucku leta 1976 je dosegel 18. mesto v veleslalomu, že na naslednjih leta 1980 v Lake Placidu pa 4. mesto. Na svetovnem prvenstvu leta 1982 v Schladmingu je dosegel
2. mesto v slalomu, udeležil pa se je tudi Olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984.

1984
Pakiranje Alpskega mleka iz tega obdobja.

1984-1996

Najpopularnejše mleko

V tem obdobju je Alpsko mleko postalo tako popularno, da je bilo včasih povpraševanje večje od ponudbe. Lučka Fabjan, nekdanja sodelavka podjetja Emona, ki je v tistih časih predstavljalo eno večjih trgovskih verig pri nas, se spominja: »Povpraševanje, ki je bilo včasih večje od ponudbe, nas je sililo v inovativne pristope. Če je kdo naročil trajno mleko in ni izrecno navedel, da želi Alpsko mleko, je dobil trajno mleko drugega proizvajalca,« Naša najboljša atletinja pa je na Olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996, v tesnem fotofinišu dosegla 2. mesto na 100m z ovirami. Kako se spominja tega napetega teka?

1996
Slim pakiranje Alpskega mleka.

1996-1999

Slim pakiranje

Alpsko mleko dobi pokrovček za lažje odpiranje in boljše zapiranje, kmalu za tem pa se še preobleče v novo Slim pakiranje z novo podobo. V tem obdobju dosega tudi nove rekorde – obstaja že 14 izdelkov Alpskega mleka, ravno na trideseto obletnico pa doseže milijardti liter mleka.

2006

2006

Alpsko mleko z dodatki

Obstoječemu naboru izdelkov Alpskega mleka se pridruži še mleko obogateno s koencimom Q10 in Alpsko mleko brez laktoze. V celoti se prenovi podoba izdelkov z dodatki, enolitrska embalaža pa prejme novo obliko Tetra Brik, ki jo odlikuje preprostejše nalivanje in odgovoren odnos do gozdov.

2007

2007-2008

Praznujemo 40 let!

Leta 2007 zaživi spletno mesto Alpsko mleko, na katerem se nahajate prav sedaj. Alpsko mleko praznuje tudi 40. letnico. Eden izmed naših najboljših športnikov vseh časov, Iztok Čop, v tem obdobju doseže svoje največje uspehe. Leta 2000 na Olimpijskih igrah v Sydneyju zlato v dvojnem dvojcu, leta 2004 v Atenah srebro in leta 2012 nato še v Londonu bron. Vse te uspehe je seveda dosegel z Luko Špikom.

2009

2009-2010

Alpsko mleko brez laktoze

Alpsko mleko postane dostopno tudi tistim, ki imajo težave s prebavljanjem mleka, saj se naboru izdelkov pridruži Alpsko mleko brez laktoze. Alpsko mleko prepozna talente alpskih smučarjev Aleša Gorze, Bernarda Vajdiča ter nadarjene Ilke Štuhec, ki kasneje, ravno za 50 let Alpskega mleka osvoji naziv svetovne prvakinje v smuku. Le kdo pa bi lahko pozabil zimske Olimpijske igre v Vancouvru leta 2010, dramatičnega padca in še bolj dramatične bronaste medalje Petre Majdič? Nihče, še najmanj pa Petra sama.

2012
Tetra Pak Edge embalaža.

2012

Tetra EDGE pakiranje

Alpsko mleko se preseli v najsodobnejšo, t.i. Tetra Pak Edge embalažo, zaradi katere ga je mogoče prepoznati celo miže. Odlikuje jo preprostejše nalivanje, z njeno uvedbo pa se je začela širiti tudi zavest o družbeno odgovornem ravnanju z gozdovi, kar označuje kratica FSC.

2013
Ljubljanske mlekarne postanejo del Lactalis Group.

2013

Del Lactalisa

Leta 2013 Ljubljanske mlekarne postanejo del Skupine Lactalis, mlekarskega podjetja z več kot 80-letno tradicijo.

2014

2014-2015

Podpiramo Žana Koširja

Najboljši slovenski deskar na snegu Žan Košir je na deski osebnega sponzorja Alpsko mleko v sezoni 2014/15 osvojil veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala ter mala globusa v veleslalomskem in slalomskem seštevku. Poleg tega si je na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju februarja 2014 okoli vratu obesil še srebrno in bronasto kolajno.

2016
Alpsko mleko s certifikatom Izbrana kakovost Slovenije.

2016

Certifikat Izbrana kakovost Slovenije

Alpsko mleko postane novi sponzorski partner olimpijske reprezentance Slovenije. Tako smo naše olimpijce spremljali na igrah v Riu in z njimi navijali s sloganom #okuspodomu. To bomo ponovili v prihajajočih zimskih igrah Pjongčangu ter v Tokiu leta 2020. Alpsko mleko postane prvi izdelek z oznako Izbrana kakovost Slovenije, ki zagotavlja slovenske surovine in strožje standarde kot pri običajni proizvodnji. Alpsko mleko v tem obdobju zopet podpira uspehe naših športnikov.

2017

2017

Zlata Ilka in 50. letnica

Alpsko mleko praznuje 50. letnico obstoja! V letu praznovanja nas je najprej razveselila Ilka Štuhec z zlatim globusom na svetovnem prvenstvu. Skupaj z Mestnim muzejem Ljubljana smo sodelovali na razstavi "Nova doba prihaja", kjer smo predstavili zgodovino tako slovenskega industrijskega oblikovanja, kot tudi zgodovino Ljubljanskih mlekarn in Alpskega mleka. Razstavo in naše jubilejno leto smo praznovali skupaj v MGML.

2018

2018

Novi mlečni izdelki Alpsko

Okus, ki ga imamo radi dobi svojo sodobno različico – novo družino izdelkov, ki se imenuje preprosto Alpsko. Tekoči jogurt, jogurt v lončku in sveže mleko Alpsko so polnomastni mlečni, kremasti izdelki, ki več kot pol stoletja staro tradicijo Alpskega mleka predstavljajo v novi, pristni obliki.